Griendtsveen: betaald met turven  (vervolg)


Dit boek geeft de mogelijkheid terug te kijken naar het ontstaan van een dorp in een ongerept landschap. Het is indrukwekkend deze fototocht te maken vanaf de kerk, een van de eerste gebouwen die in 1895 gereed kwam. Als slot is een tocht over het pittoreske kerkhof aan te bevelen. Juist hier leert een bezoek aan de graven, dat er hier geen hiërarchie te bespeuren is in rangen of standen van bewoners die hier woonden en werkten.


Hier kunnen wij herinneringen ophalen van bekende en onbekende dorpsgenoten waarvan hun afbeeldingen mogelijk in het fotoverhaal zijn tegengekomen als de werkende mens die mede dit dorp stichtte. Op het praalgraf van Toon Kortooms heeft hij in steen zijn herinneringen aan dit dorp laten beitelen:

"Voor mij is Griendtsveen een droom die elk voorjaar duidelijk wordt als de lente ontspruit uit schijnbaar dorre grond. Dan moet ik er heen er is geen houden aan. Nostalgie bekruipt mij. Heimwee drijft mij naar dit dorp van mijn jeugd. Waar ik ter kerke en naar school ging". Stapvoets rijden langs de vaartjes vol verborgen geheimen. Rijden door tunnels van teer groen die vaartjes omzomen. Elk bezoek eindig ik bij voorbaat in het St. Barbarakerkje waar de tijd schijnt stil te staan en waar de geluiden van de klok op het oksaal mij vertrouwd in de oren klinken. Dan ben ik weer helemaal thuis".


 

 

 

 Vorige pagina

Ondanks de trammelant werd 1893 een absoluut topjaar. De 700 turfstekers staken liefst  958.050 kubieke meter veen. Het bolsterveen werd in de turfstrooiselfabrieken gemalen in pakken geperst en grotendeels geëxporteerd naar de paarden-stallen van de paardentrams van Amsterdam.


Herberg De Morgenstond in Griendsveen en Theo Janssen geven de mogelijkheid de Peel te promoten met tochten en klankbeelden in de Peel. Wij starten hier en genieten van klank-beelden zoals: "Griendtsveen betaald met turf., (20 min.) "Een tocht door de Peel" met Maarten van Rossem (8 min.), Omroep Limburg TV: "De Rowwen Hèze en de Peel", (8 min.). U kunt kiezen uit twee tochten : "Een dag in de Peel", (40 km) of 'Sagen en verhalentocht door een Peel-paradijs", (51 km). De reisgidsen ter waarde van 5 euro worden in bruikleen beschikbaar gesteld. Voor slechts twee euro kunt u de gids overne-men, om later op uw gemak nog eens na te genieten van deze tocht. U kunt bij Herberg De Morgenstond ook een arrangement boeken met typische streekgerechten met als voorgerecht: de bovenvermelde klankbeelden. Voor meer informatie en boekingen:
www.herbergdemorgenstond.nl 
info@herbergdemorgenstond.nl