Een dag in de Peel


De boeken: Reizen door de oude Peel zijn grotendeels reisverhalen. Ze zijn te zwaar om mee te torsen. Vandaar deze handzame excursiegids: ”EEN DAG IN DE PEEL” die het mogelijk maakt een tocht te maken door het hart van de Peel. Landschappelijk en cultuurhistorisch het meest boeiende en interressante deel van de Peel

We proberen dat beeld van weleer in dit verhaal tot leven te brengen.
Met een weinig kennis van de aard en de geschiedenis van de streek komen we al een heel eind. We moeten er wel voor uit onze luie stoel om een tochtje te gaan maken door de Peel.
Onze gids is een topografische kaart waarop de rijroute is aangegeven. Om u een beeld te geven van de ontwikkelingen van het hart van de Peel, maken wij gebruik van actuele en historische topografische kaarten en luchtfoto's van dit hart van de Peel.
Vooral de "tranchotkaart" van dit gebied, dat onder Napoleon tot stand kwam, geeft ons een beeld van het oorspronkelijke landschap. 

Met behulp hiervan kunnen we vrij nauwkeurig nagaan wat er was, verdween, wat bleef en wat er bijkwam. Aan de hand van de "tranchotkaart" uit 1800 zullen we ons spoor zoeken langs eeuwenoude wegen naar het centrum van de Peel. En als we het oude spoor bijster zijn, zetten wij onze tocht voort met de overige kaarten. Zo wordt speuren naar sporen een aangename en leerzame bezigheid. De tocht is bedoeld om het huidige peellandschap te verklaren naar het menselijk handelen dat overal oude of jongere sporen achterliet.U zult al gauw bemerken dat dit landschap veel verborgen belevingswaarde bezit. De kennis van dit landschap zal extra waarden toevoegen aan het kijkgenot dat het al bezit. Vele oude foto's van oorspronkelijke landschapssituaties zullen u behulpzaam zijn uw voorstellingsvermogen te stimuleren. De nummers van de foto's en teksten verwijzen naar de locatie op de kaarten.

De lengte van de beschreven route is 40 km. Ze voert overwegend over rustige wegen en is geschikt als auto- en fietstocht. Met de fiets op stag zult u uiteraard de nodige rust vinden om dit landschap te bekijken van dichtbij, zodat u al uw zintuigen kunt inzetten om dit landschap te beleven. Het zal dan wel nodig zijn de route en de informatie van te voren te bestuderen. Het vinden van de weg zal niet moeilijk zijn. Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken zijn nog kleine uitsneden van de grote kaart verspreid tussen de teksten opgenomen, zodat u zelfs de grote routekaart niet hoeft te gebruiken.

Onze tocht heeft als startpunt America, het nog vrij jonge peeldorp dat rond de eeuwwisseling werd gesticht en dat nationale bekendheid kreeg door de dialectband Rowwen Hèze.


 

Sevenum, het mooiste plekje van Nederland. Theo Janssen mocht in het gelijknamige NCRV tv-programma van 26 juli 2002 vertellen dat Sevenum zijn mooiste plekje van Nederland is.

Hij plantte bij de Kruisboom op het Groote veld in Sevenum het betreffende bordje.Het Maria-kapelletje gelegen op de hoek van het mooiste laantje van Sevenum, het Linderspaedje.