REIZEN DOOR DE OUDE PEEL

De oude Peel is niet meer. Het mysterieuze land heeft een totale metamorfose ondergaan. Het land van en voor dwaalgasten, demonen, tillen, herdenkers, reuzen, herders, plaggen- en turfstekers, imkers, veenbes- en jeneverbesplukkers is verwoest. Met Henk Hafmans uit Sevenum dwaalde ik door die nieuwe Peel op zoek naar oude sporen die de dwaalgasten achterlieten. De verhalen, „Reizen door de oude Peel” werden doorverteld door die lieve oude oma’s uit: “Verhalen uit den goeden ouden tijd”. De expressie op hun gezichten spreekt voor zich. Hun identiteit namen ze mee in het graf. De verhalen bleven, verhalen uit: “Reizen door de oude Peel”, zijn verhalen van de dode en nog levende Peellanders.


 DE AUTEUR

In mijn werkzaam leven als districtshoofd bij het Staatsbosbeheer in Noord-Limburg kon ik inspiratie en ideeën putten uit vele “Peelbronnen”. Ik voelde het als mijn taak deze verhalen op te tekenen om ze door te geven. Met foto’s uit oude bronnen zoals de dag- en weekbladen: Het Dagblad voor Noord-Limburg, Dagblad de Limburger, de Katholieke Illustratie, Panorama, Prins met foto’s van de „nog levenden” over Peelland en Peel-landers reconstrueerden wij een beeld van het landschap en het leven van alledag uit die “goeden ouden tijd”.


VORMGEVING

De lay-out van de boeken is een creatie van Ruud Obdeijn uit Eindhoven. Hij is een digitale kunstenaar. Hij bewerkte de foto’s en kaarten en voegde deze met verhaaltjes samen tot een beeldverhaal. Met het beeldverhaal uit het boek kunt u op stap door die oude Peel, zodat het landschap, met de werkende mens in de Peel, wederom tot leven komt. Het beeldverhaal zal tevens als een reizende foto-expositie door het Peelland dwalen.WEBSITE

Deze website is gemaakt door Ger Severijns uit Sevenum. Met behulp van het beschikbare materiaal en met toevoeging van nieuwe informatie en foto's is deze website gemaakt. Op de site wordt een beeld gegeven van de loopbaan van Theo Janssen en zijn project "100 eeuwen Peel". 

 GRENS EN MAAS

Met genoegen denk ik terug aan drie jaar fijne samenwerking met de redactie van het Weekblad Grens en Maas van Janssen Pers in Gennep. Honderdvijftig afleveringen onder de titel: 100 eeuwen Peelverhalen, vindt u grotendeels terug in de thema’s van deze boeken. 


 STICHTING VERLEDEN PEEL

Burgemeester Will Geraedts van de gemeente Gulpen-Wittem nam in 199l als burgemeester van Sevenum het initiatief tot het behoud van het „gedachtegoed” van Theo Janssen. Hij verzamelde een aantal enthousiaste personen om zich heen. Het resultaat was de “Stichting Verleden Peel” die,  onder voorzitterschap van Servaas Huys (foto), de uitgifte van de boeken: “Reizen door de oude Peel” realiseerden.

Boeken "Reizen door de oude Peel" trilogie(klik op de afbeelding voor meer informatie)

 

 

Audio CD's "Reizen door de oude Peel"